اتحادیه اروپا آماده مداخله در بازار انرژی میشود
اتحادیه اروپا آماده ورود به بازار نیرو و مداخله کوتاه مدت برای جلوگیری از افزایش بیرویه قیمت برق میشود.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا اظهار کرد: اتحادیه اروپا میخواهد در کوتاه مدت، قیمتها را کنترل کند و سپس در بلندمدت، ارتباط بین قیمتهای گاز و برق را جدا کند. اگرچه وی جزییاتی ارائه نکرد اما مسیر سفر وی، منعکس کننده وحشتی است که پایتختهای اروپایی را فرا گرفته است.
رئیس کمیسیون اروپا که در کنار رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان در برلین صحبت میکرد، گفت: ما باید ابزاری را طراحی کنیم که در روزها و هفتههای آینده، اجرایی شود و تضمین کند که قیمت گاز دیگر عامل تاثیرگذار روی قیمت برق نیست.
افزایش بیسابقه قیمت برق که در یک سال گذشته تقریبا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است، به رشد تورم دامن زده و فشار اقتصادی بر کسب و کارها و خانوارهایی که هنوز از پاندمی کووید، به طور کامل بهبود پیدا نکردهاند را به طرز چشمگیری افزایش داده است. سیاستمداران اکنون به فکر چشم انداز توقف کامل عرضه گاز روسیه هستند که صنعت اروپا را ناچار میکند تعطیل شود.
سیاستگذاران اروپایی برای آمادگی برای رسیدن فصل زمستان، تلاش خود را مضاعف کردهاند و در شتاب برای پر کردن مخازن گاز هستند که در حال به ثمر نشستن است و ذخایر گاز در اتحادیه اروپا تا ۲۷ اوت، ۷۹.۴ درصد بود و در حال رسیدن به سطح ۸۰ درصد است که برای اول نوامبر هدف گذاری شده بود.
فون در لاین به تشریح جزییات نپرداخت اما کشورهای بیشتر و بیشتری در اروپا، خواستار اعمال سقف قیمت هستند. جمهوری چک که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، نهم سپتامبر نشست فوقالعاده وزیران انرژی این بلوک را برگزار میکند.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا گفتهاند کمیسیون ممکن است جزییات این طرح را به زودی در هفته جاری اعلام کند.
پیش نویس سند داخلی اتحادیه اروپا که اوایل امسال توسط بلومبرگ نیوز مشاهده شد، نشان داد کمیسیون اروپا، گزینه سقف قیمت را برای اجتناب از هزینههای بالای غیرقابل تحمل در صورت محدود شدن قابل توجه یا توقف کامل عرضه گاز روسیه، بررسی کرده است. معرفی حداکثر قیمت تنظیم شده به شکل اضطراری، به مدت دوام آن محدود خواهد شد و قیمت بازار باید تا زمانی که امکان دارد، استفاده شود.
یک احتمال، اعمال سقف قیمت در بازارهای گاز اروپایی خواهد بود اما این سند نشان داد چنین مکانیزمی به طرق مختلف در سطوح مختلف زنجیره ارزش گاز معرفی خواهد شد.
بازارهای پرنوسان
با کاهش عرضه گاز روسیه و اختلال فعالیت نیروگاهی که به تامین برق ضربه میزند، فشار روی سران اتحادیه اروپا برای اقدام فوری یا روبرو شدن با نارضایتی عمومی و آشفتگی سیاسی، افزایش پیدا میکند.
فون در لاین دوشنبه هفته جاری در کنفرانسی در اسلوونی گفته بود: جهش قیمت برق اکنون به دلایل مختلف کمبودهای ساختار بازار برق فعلی را نمایان کرده است. این ساختار تحت شرایط کاملا متفاوت و به دلایل کاملا متفاوت، طراحی شده بود.
قیمت گاز طبیعی اروپا روز دوشنبه در واکنش به این خبر که برنامه ذخیره سازی گاز آلمان سریعتر از انتظار پیش می رود، بزرگترین کاهش را از مارس پیدا کرد و بهای معاملات گاز ماه آتی هلند که قیمت پایه بازار اروپایی است، حداکثر ۲۱ درصد ریزش کرد و بخشی از رشد ۴۰ درصدی که قیمتها هفته گذشته داشتند را معکوس کرد.
افزایش قیمت و کاهش شدید صادرات گاز روسیه به اروپا، بعضی از شرکتهای برق را تحت فشار کم سابقهای گذاشته است. نیروگاه آلمانی یونیپر پس از این که ۹ میلیارد یورو خط اعتباری خود را به طور کامل استفاده کرد، از بانک دولتی کی اف دبلیوی آلمان، چهار میلیارد یورو (چهار میلیارد دلار) اضافی درخواست کرده است. تامین مالی بیشتر، دو برابر ارزش بازار فعلی این شرکت است.
شرکت بورس انرژی اروپایی هم اعلام کرده است با توجه به نوسان غیرمعمول بازارها، معاملهگران به حمایت بیشتر دولتی برای تضمین خرید و فروش نیاز دارند. قیمت برق در بازار EEX که بزرگترین بازار اروپا برای قراردادهای برق است، روز دوشنبه به بیش از هزار مگاوات ساعت صعود کرد اما تا پایان معاملات، بیش از ۲۰ درصد افت کرد.
به دنبال توافق
پتر فیالا، نخست وزیر جمهوری چک برای کسب حمایت از طرح سقف قیمت پیشنهادی خود، با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در پراگ گفت و گو کرد. شولتس در کنفرانس مشترک با فیالا، گفت از پیشنهاد جمهوری چک برای سقف قیمت سپاسگزار است و ابراز اطمینان کرد که اتحادیه اروپا فورا به توافق دست پیدا میکند.
فیالا گفت: ریاست جمهوری چک تلاش خواهد کرد پیش از نشست نهم سپتامبر وزیران انرژی در بروکسل، به دنبال نهایی کردن یک راهکار باشد.
جوزف سیکلا، وزیر صنعت و بازرگانی جمهوری چک روز دوشنبه گفته بود مقامات این کشور سقف قیمت برای گاز طبیعی مورد استفاده برای تولید نیرو را پیشنهاد کردهاند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا تاکنون حدود ۲۸۰ میلیارد یورو (۲۷۹ میلیارد دلار) برای تدابیری نظیر کاهش مالیات و یارانه به منظور کاستن از فشار ناشی از افزایش قیمتهای نیرو برای کسب و کارها و مصرف کنندگان، اختصاص دادهاند اما این خطر وجود دارد که گستردگی این بحران، تاثیر این کمکها را کمرنگ کند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، دولتهای اروپایی همچنین محدود کردن استفاده از انرژی را آغاز کردهاند. روشنایی خارج از ساختمانها در آلمان ممنوع شده و دمای گرمایش فضاهای داخلی برای عمل به هدف داوطلبانه اتحادیه اروپا برای کاهش تقاضا برای گاز به میزان ۱۵ درصد، پایین برده شده است.