· نیروگاههای بادی منفرد جهت تأمین انرژی الکتریکی واحدهای مسکونی، تجاری، صنعتی و یا کشاورزی
مزارع برق بادی جهت تأمین بخشی از تقاضای انرژی برق شبکه
الف- توربینهای بادی با محور چرخش عمودی
این توربینها از دو بخش اصلی تشکیل شده اند: یک میله اصلی که رو به باد قرار می گیرد و میله های عمودی دیگر که عمود بر جهت باد کار گذاشته می شوند. این توربینها شامل قطعاتی با اشکال گوناگون بوه که باد را در خود جمع کرده و باعث چرخش محور اصلی می گردد. ساخت این توربینها بسیار ساده بوده و همچنین بازده پایین نیز دارند. عمده ترین توربین های بادی محور عمودی عبارتند (ساوینیوس داریوس، صفحه ای و کاسه ای). در این نوع توربینها در یک طرف توربین، باد بیشتر از طرف دیگر جذب می شود و باعث می گردد که سیستم لنگر پیدا کرده و بچرخد. یکی از مزایای این سیستم وابسته نبودن آن به جهت وزش بادمی باشد.
ب – توربینهای بادی با محور چرخش افقی
این توربینها نسبت به مدل محور عمودی رایج تر بوده همچنین از لحاظ تکنولوژیک پیچیده تر و گرانتر نیز می باشند. ساخت آنها مشکلتر از نوع محور عمودی بوده ولی راندمان بسیار بالایی دارند. در سرعتهای پایین نیز توانایی تولید انرژی الکتریکی را داشته و توانایی تنظیم جهت در مسیر وزش باد را نیز دارند. این توربینها ۳ یا در مواردی ۲ پره می باشند که روی یک برج بلند نصب می شوند. این پره ها همواره در جهت وزش باد قرار می گیرند.
ج- مکانیسم کار توربین های بادی و اجزا آن
مراحل کار یک توربین کاملاً عکس مراحل کار پنکه می باشد. در پنکه انرژی الکتریسیته به انرژی مکانیکی تبدیل شده و باعث چرخیدن پره می شود. در توربینهای بادی چرخش پره ها انرژی جنبشی باد را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده، سپس الکتریسیته تولید می گردد. باد به پره ها برخورد می کند و آنها را می چرخاند. چرخش پره ها باعث چرخش محور اصلی می شود و این محور به یک ژنراتور برق متصل می باشد. چرخش این ژنراتور، برق متناوب تولید می نماید. در ضمن شکل زیر اجزا یک توربین بادی محور افقی را نشان می دهد.
۱۵- ترانسفورماتور کوره ترانسفورماتورهای کوره از جمله مهمترین و گرانترین ترانسها محسوب شده و با توجه به نوع کارکرد، کمترین عمر را در بین ترانسفورماتورها دارند. ویژگی بارز این ترانسها، جریانهای بسیار بالا در سمت فشار ضعیف و دوره بارگیری خاص آنهاست. بنابر این در مراحل طراحی و ساخت درک رفتار جریانهای بالا از قبیل…
اصول عملکرد رله بوخهلتس بسیار ساده و بر اساس یک پدیده مکانیکی است. هر زمانی که یک عیب کوچک، مانند عیوب عایق، شکست هسته، گرم شدن هسته، تجزیه عایق ترانسفوماتور به گازهای هیدروکربنی مختلف مونو اکسید کربن و دی اکسید کربن در ترانسفورماتور رخ دهد، رله تحریک میشود. گازهای تولیدی ناشی از تجزیه روغن عایق…
روغن ترانسفورماتور یک نوع روغن معدنی پالایش شده است که از تقطیر جزء به جزء نفت خام به دست میآید. نقش اصلی روغن در ترانسفورماتور عبارت است از : ۱- عایق الکتریکی ۲ – سیال خنک کننده ۳ – شاخص وضعیت ( برای عیب یابی ) روغن ترانسفورماتور از مهمترین عوامل تعیین کنندهی طول عمر…
اینگونه مولدها در مناطقی که دارای آب جاری فراوان باشند بکار گرفته می گردد. متناسب با میزان آب جاری رودخانه در طول سال و حداقل و حداکثر دبی آب رودخانه ، سدی بر روی رودخانه احداث می گردد و این سد توسط مجاری خاصی آب را از توربین عبور می دهد و محور آن را…
روغن ترانسفورماتور در ترانسفورماتورهای قدرت و فوق توزیع به دلیل سنگین بودن و محدودیت در حمل و جابجایی، در محل استقرار بهره برداری پس از نصب متعلقات و اتصالات به داخل مخزن تزریق میگردد. طبق استاندارد، پارامترهای تست روغن ترانسفورماتور داخل بشکه و داخل ترانسفورماتور متفاوت است. به عنوان مثال دی الکتریک روغن داخل ترانسفورماتور…
مصرف بالای انرژی نهتنها باعث گرم شدن کره زمین میشود بلکه باعث به وجود آمدن مشکلات برای نسل آینده خواهد شد. معمولا در فصول گرم، مصرف برق و در فصول سرد، مصرف گاز افزایش چشمگیری مییابد اما امسال و بویژه در ماههای اخیر، کشور در مدیریت هر دو دچار مشکل شده است. در این اینفوگرافیک…