تپ چنجر و تانک و رادیاتور در ترانسفورماتور

تانک و رادیاتور : تانک یک ظرف مکعبی یا بیضی شکل است که هسته و سیم پیچهای ترانسفورماتور در آن جای میگیرند. تانک و ظایفی به شرح زیر دارد: – سطح مورد نیاز برای دفع تلفات ترانسفورماتور را تامین کند – محلهای نصب بوشینگ، تپ چنجر، کنسرواتور و سایر متعلقات ترانسفورماتور در آن تعبیه شده باشد. – تلفات فوکو در آن حداقل باشد و حداقل میدان مغناطیسی در خارج از آن وجود داشته باشد. برخی تانکها طوری ساخته میشوند که روغن در میان آنها هیچ ارتباطی با هوای آزاد ندارد. به ایت تانکها و ترانسفورماتور، هرمتیک میگویند. بهترین ویزگی ایت ترانسفورماتورها کاهش فرسودگی مواد عایقی و در نتیجه کاهش عملیاتهای مراقبت و نگهداری از آنها میباشد.
بر حسب سیستم خنک کنندگی میتوان انواع تانک را بصورت زیر طبقه بندی کرد:
۱ – تانک با ورق ساده: این تانک از ورق فولادی به ضخامت mm۳ ساخته میشود و سطح آن صاف است. از این تانک در قدرتهای کمتر از kva ۵۰ و ولتاژهای پایین استفاده میشود
۲ – تانک ساده مجهز به پرده و ورقه: برای دفع گرمای بیشتر، به سطح جانبی تانک، پردهها و یا ورقه هایی جوش داده میشود تا سطح خنک کنندگی آن افزایش یابد. ممکن است که از لولههای تو خالی هم استفاده شود.
۳ – تانک با تیوبهای خارجی: در ساخت ساین تانک از ورق آهن بویلر با ضخامت ۵ تا ۱۰ میلی متر استفاده میشود. تیوبها در ردیفهایی به فاصله حدودا ۸ سانتی متر چیده میشوند و فاصله قائم آنها حدود ۱۰ سانتیمتر است. از این تانک در ترانسفورماتورهای توزیع با قدرت بالای kva ۵۰ استفاده میشود.
۴ – تانک با رادیاتور: در ترانسفورماتورهای kva ۵۰۰ و بالاتر، نصب تیوب خنک کنندگی کافی نیست و در این مورد از رادیاتورهای قابل جدا شدن استفاده میشود. رادیاتور توسط فلانچهایی که در مسیر ورودی و خروجی قرار دارد به دیواره تانک پیچ میشود. در این مسیرها شیرهای ورودی و خروجی نیز تعبیه میشود. در ترانسفورماتورهای بزرگ رادیاتورها به عنوان یک مجموعه کامل مجزا از ترانسفورماتور هستند و در محل انها را نصب میکنند.
۵ – تانک با فن: در ترانسفورماتورهای با قدرت بالا، سطح جانبی رادیاتور و گردش طبیعی روغن هو جوابگو نمیباشد. از این حالت از فن های خنک کننده هم استفاده میشود. مهمترین و شایعترین مورد بروز عیب در تانک و رادیاتور، نشتی روغن رطوبت هوا از طریق منافذ و روزنههای ایجاد شده است.
زمینههای پیدایش نشتی روغن در تانک و رادیاتورها عبارتند از: – خوردگی و زنگ زدگی تانک و رادیاتور و ایجاد جریانهای سوزنی – نفوذ رطوبت و سایر آلودگیها به داخل ترانسفورماتور از طریق منافذ – نا مناسب بودن سیستم آب بندی (در زگیرها) – وجود سوراخ و بر آمدگی در تانک – نشتی روغن از محل شیر تخلیه و یا لابلای در پوش تانک.